rödhake i vintersnön

rödhake i vintersnön

På senare år har jag noterat att allt fler rödhakar övervintrar. Denne lille tuffing jagade på eftemiddagen bort alla gulsparvar, pilfinkar och andra betydligt större fåglar, då den var framme under ett av fågelborden. Jag har lagt ut lite kaksmulor och annat för att den skall hitta något ätbart. Har du själv rödhakar som övervintrar vid ditt fågelbord?

Tunhemsek

Tunhemsek

Idag har det varin en mycket fin vinterdag.  Jag gick en lång runda på Hunneberg och då jag åkte hem, stannade jag till vid Västra Tunhems ekhagar, nedanför Hunneberg. I dimman avtecknade sig de frostnupna ekarna i en härlig grafik, vilket jag naturligtvis inte kunde motstå. Visst är det härligt med vintern när den är på detta sätt? Farbror Frost har verkligen jobbat på bra i dag!

Nötskrika

Nötskrika

Återigen är det en fin vinterdag. Jag hade flera nötskrikor hemma vid fågelborden i dag, som jag passade på att fotografera.

Vinterbro

Vinterbro

I dag var jag, som vanligt, ute och gick min dagliga runda på lunchen. Det var ett härligt väder. Solen strålade och jag kände tydligt av att solen står högre upp och lyser längre för varje dag. Jag hörde to m en blåmes sjunga några strofer. Efter arbetet var jag, liksom i går, och spanade efter örn i Vänersborgsviken. Långt där ute på isen kunde jag följa hur en gammal havsörn intensivt jagade en ung gråtrut. Dock var gråtruten för snabb i vändningarna för att örnen skulle komma i fatt. Efter en stunds jagande, satte sig örnen ute på isen, omgiven av en flock med kråkor. Jag tycker att det är skönt när årstiden är den det bör vara (vad det nu skall vara?). För mig innebär det i alla fall minusgrader och snö så här års. Jag tror att om årstiderna är i balans med varandra, mår både vi människor och naturen bra. Vad tror du?

Håkan


Ung havsörn

Ung havsörn

Nu börjar det märkas att dagarna har blivit längre. I dag hann jag besöka fågeltornet vid Vänersborgsviken efter arbetet. Isen låg kompakt långt ut. Nästan längst ut på skären, innan öppet vatten, såg jag två stora fåglar stå på isen. Jag tog upp kikaren och konstaterade att det var två havsörnar. De flög iväg efter en stund, och jag kunde då se att det var en gammal och en yngre örn. Annars var det gott om unga gråtrutar som kom i strida strömmar flygande ut över Dalbosjön. En kylig nordan drog, vilket gjorde att det blev bistert efter solnedgången.

"Julfågeln"

"Julfågeln"

Nu är det full vinter igen, med 18 minusgrader och fullt med snö. I går hade jag ca 15 domherrar vid mina fågelbord, vilka jag naturligtivs passade på att fotografera.

Håkan

Välkommen!

Välkommen till min nya blogg! Hoppas att detta kan bli ett forum där jag kan delge dig mina upplevelser, men där jag också tacksamt tar emot andras naturupplevelser eller tankar i största allmänhet.


Håkan

RSS 2.0